In de klankentaxi!

Op school gaan we vaak met de klanktrein naar buiten. Dat betekent dat we met alle kleuters op een rij, in de polonaise naar buiten lopen en bij iedere stap de afgesproken klank zeggen (bijvoorbeeld links p en rechts k) Zo stappen we dan naar het plein. Soms stapt er een klank uit de trein en stapt er een nieuwe klank in.

Thuis rijden er, bij gebrek aan wagons, geen treinen. Hier gaan de klanken gewoon met de taxi!  Hartstikke leuk en je hebt er alleen een beetje fantasie voor nodig. Bedenk samen welke klanken er met de taxi gaan en aan welke kant van de taxi ze ‘zitten’.  Dan bedenk je waar ze naartoe moeten. Gaan ze naar de tafel? Dan stap je naar de tafel en zegt de klank telkens als je een stap doet. Zit de p links? Dan zeg je ‘p’ als je met links een stap doet. Zit de k rechts? Dan zeg je de k als je met rechts een stap doet. Zo ga je p,k,p,k,p…. (wél fonetisch uitspreken natuurlijk) naar de tafel. 

Bij de tafel stapt er een klank uit en een andere klank in. Dan gaat de taxi weer naar de volgende plaats.. Je kunt overal en altijd klankentaxi zijn, maar als er vier/vijf nieuwe klanken zijn ingestapt moet de taxi wel weer even in de garage.

Veel plezier!