Ik hoor de klank en ik….

Dit spelletje zorgt in de klas altijd voor grote pret. Eens kijken of we er voor thuis ook een feestje van kunnen maken..

Begin met het maken van drie afspraken:

  1. Kies samen met iedereen in huis de klank van de dag of week. Telkens als iedereen er klaar mee of voor is, een nieuwe klank kiezen is natuurlijk ook prima.
  2. Spreek een ‘klankactie’ af. Bijvoorbeeld: In je handen klappen, in de lucht springen, op een stoel gaan staan, een rozijn eten…. Jullie kunnen vast wel iets leuks verzinnen
  3. Spreek af wie de klank mag noemen. Dat is de klanknoemer. Dat mogen ook best meerdere personen zijn.

——————

Bekijk nu het klankfilmpje van de afgesproken klank en bespreek de kenmerken (lang/kort, met stem/zonder stem en waar maak je ‘m precies in je mond. Iedereen moet ook de klank hardop zeggen (fonetisch)

En vanaf nu geldt de klankactie! Telkens als de klanknoemer(s) de klank zegt/zeggen, moeten de anderen de klankactie uitvoeren. Waar je ook bent en wat je ook net aan het doen bent, maar alleen als een klanknoemer de klank zegt.  Het is extra spannend als de noemer af en toe ook andere klanken noemt.  Voer je bij een andere klank de klankactie uit?  Helemaal niet erg! Natuurlijk kunnen jullie ook een ‘vergis-actie’ bedenken, maar het is sowieso leuk om dan het filmpje van deze klank te bekijken en de verschillen met jullie klank van de dag of weet, te onderzoeken.

Zijn jullie heel erg goed in het klank-horen? Dan kun je ook meerdere klanken als klank van de dag/week kiezen.  Iedere klank heeft dan natuurlijk zijn eigen actie.